Primăria Dumbrăvița județul Timiș

Informații turistice

 

Așezată  în nordul orașului Timișoara, pe drumul de ieșire către Lipova, localitatea Dumbrăvița, separată inițial de oraș, a căpătat în ultimii ani un avânt economic și demografic, astfel încât azi prin construcțiile dezvoltate, este lipită practic de Timișoara și are peste 12.000 de locuitori.

Prin așezarea geografică, Dumbrăvița se întinde de la Calea Aradului până la Pădurea Verde, învecinându-se la N-V cu satul Covaci, la N cu Cerneteaz și Giarmata iar la E cu Giarmata-Vii. Are acces direct la autostrada A1, la Aeroportul Internațional Timișoara, iar drumul de centură ce o străbate permite legături rapide cu Arad și Lugoj.

  Către Timișoara traficul este îngreunat  de mașinile ce vin de pe autostradă și zona Lipova. Se poate în schimb, folosi troleibuzul, ca mijloc de transport eficient și silențios (prelungirea liniei s-a făcut printr-un proiect european), care vă scutește de problema parcării mașinii în oraș.

La intrarea dinspre Timișoara în Dumbrăvița, pe dreapta vă întâmpină cu binecuvântare, Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfântul M. Mucenic Gheorghe”, construită în 2008. Capela de lemn, construită în stil maramureșean, a fost ridicată cu sprijinul enoriașilor și al autorităților locale și este condusă de preotul paroh Adrian Crașovan. Aici vor fi săvârșite sfintele slujbe până la ridicarea, în apropiere, a unui lăcaș mai încăpător.

Apoi, se găsește complexul comercial Kaufland, iar cartierul ce-l înconjoară este compus din blocuri, în felul acesta nu se face trecerea bruscă dinspre citadin către rural.

Înaintând pe strada principală către centrul comunei, vom vedea hotelul Galaxy, pensiunea Casa Ardelenească, magazinul Lidl, iar după curbă întâlnim restaurantul Casa Bunicii.

La primul semafor spre stânga este o legătură rapidă către platforma comercială Selgros și Calea Aradului. La dreapta veți găsi pensiunile Casa cu Grădini, Tropicana, Anamaria și Giulia.

Ajunși la cel de-al doilea semafor practic suntem în centrul comunei.

În partea dreaptă se găsește Primăria, Poliția și Școala Gimnazială cu trei corpuri de clădire, cu sala de sport și cantina școlară grupate alături. Împreună cu preșcolarii de la grădiniță, la școala dumbrăvițeană învață peste 950 de elevi.

Primăria Dumbrăvița a implementat numeroase proiecte în domeniul infrastructurii, în educație, sport și sănătate, cultură și în dezvoltarea mediului de afaceri local, reușind să atragă fonduri europene și guvernamentale în valoare de cca 15 milioane de euro. Toate aceste proiecte au ținut cont de nevoile reale, stringente şi de perspectivele de dezvoltare specifice comunei Dumbrăvița, în condițiile creșterii continue a numărului de locuitori, a extinderii vetrei localității prin dezvoltarea de noi ansambluri de locuit și localizării de noi activități economice. Creșterea calității vieții populației reprezintă un deziderat important al autorităților locale.

 În partea stângă este Parcul Central, loc de joacă și recreere, spațiul evenimentelor organizate în aer liber, care are în mijloc Biserica reformată iar pe laterale Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă.

Aceste așezăminte religioase prin poziția și importanța confesională, prin  legăturile spirituale şi culturale definesc profilul multietnic al localității.

Biserica reformată a fost construită în 1897, după întemeierea localității în 1891, și sfințită în anul 1901. Lăcașul de cult a fost construit după planurile arhitectului Alpár Ignác, unul dintre cei mai vestiți arhitecți din Budapesta ai vremii. Acesta a mai realizat planuri arhitecturale de construire a Palatului Poștelor și Colegiu Național ,,C.D. Loga” din Timișoara. Biserica Reformată a fost ridicată în stil neogotic. În prezent, este condusă de preotul Szücs András Ottó.

Biserica romano-catolică are o arhitectură modernă, a fost începută în anul 1972, ca o continuare a unui proiect terminat la Orşova în acelaşi an, și îşi primeşte ultima piatră în anul 1979.
          Arhitectul responsabil cu această lucrare, Hans Fackelmann, pe atunci cadru didactic al şcolii de arhitectură din Timişoara, nu a mai trăit să vadă terminarea bisericii, aşa încât în Banat, cele două biserici reprezintă victoria modernităţii şi tăria credinţei într-un regim oprimant. Clădirea bisericii se aseamănă cu două mâini împreunate pentru rugăciune, este o navă cu axa longitudinală, cu o concepţie avangardistă. Biserica are hramul „Sf Maria, Regina Rozariuluiˮ și este condusă din 2009 de preotul Máthé Lajos.

 

Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfântul Vasile cel Mareˮ este primul lăcaş de cult al comunităţii ortodoxe din  Dumbrăviţa. Construcţia este un exemplu semnificativ de arhitectură sacrală modernă, cu rădăcini în arhitectura bizantină veche din România. Piatra de temelie a fost pusă în 27 iunie 1996, iar locul a fost sfinţit de mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu. Construcţia a fost adusă într-un stadiu avansat de finisare în anii următori, fiind consacrată în 27 decembrie 2005 de episcopul vicar Lucian Lugojanu. În interiorul bisericii prin grija părintelui Achim Vasile Baboș, este amenajat un frumos muzeu etnografic.

Imediat lângă parc se află Pizzeria Al Piano, Pensiunea Genesa cu restaurant și spații de cazare.
La mansarda școlii se află Studioul local de televiziune DumbrăvițaTV, creat prin implementarea unui proiect transfrontalier în parteneriat cu localitatea Szentes, Ungaria, (emisiunile și producțiile TV se pot vedea pe pagina web:  http://dumbravitatv.ro).
Din această zonă centrală dacă se merge către pădure, pe strada Kos Karoly, se pot vedea baza sportivă cu stadionul mare, stadionul acoperit și cele două terenuri multifuncționale de tenis de masă, impozanta clădire a Centrului de zi pentru îngrijirea copiilor și Sala Polivalentă (ambele construite cu finanțare europeană).

 

 

 

Continuând drumul spre Lipova veți ajunge la un sens giratoriu. Spre dreapta, pe strada Ghioceilor, se ajunge la Pădurea Verde și la lacul de acumulare pe râul Behela. Aici aerul este deosebit de curat și ozonat. Se poate admira varietatea de păsări de apă și de pădure precum și vegetația specifică. Vizitatorii se pot bucura de umbra copacilor de stejar și de parfumul florilor de salcâm, pot face plimbări pe aleile din pădure de-a lungul râului. Un drum pietruit pe care se poate merge exclusiv pe jos sau cu bicicleta vă va duce rapid, prin pădure, la Grădina Zoologica și la Muzeul Satului din Timișoara.

De la sensul giratoriu, tot înainte, trecând pe lângă Incubatorul de Afaceri se ajunge la drumul de centură unde se vă stau la dispoziție mai multe stații de benzină.

Dumbrăvițenii sunt oameni amabili și primitori.

Primăria și Consiliul Local au o paletă largă de evenimente cuprinse în agenda cultural-sportivă, la care vă invită și din care spicuim pe cele mai importante:

 

 

- Fărșangul, manifestare  susținută de comunitatea maghiară la începutul postului de Sfintele Paști.

-Ruga ortodoxă, la Rusalii;

-Festivalul tocăniței, în luna iulie;

-Zilele Dumbrăviței, la sfârșitul lunii august;

-Ruga romano-catolică din luna octombrie;

-Festival de cântece populare maghiare, luna noiembrie;

-Festivalul de colinzi și obiceiuri de iarnă, în decembrie;

-diverse întreceri sportive care sunt anunțate în prealabil, dar și activități de voluntariat;

Sportul fanion în Dumbrăvița este tenisul de masă, dar avem fotbal, șah, dans, handbal, lupte greco-romane, judo, motocros, karting și ciclism.

La tenis de masă ACS Dumbrăvița, la feminin, domină competiția fiind Campioană Națională în Superliga României, al patrulea an consecutiv, și reprezintă țara în competiția europeană ETTU Cup. Dealtfel, prin aportul deosebit al antrenoarei Nicoleta Husar s-a dezvoltat o adevărată academie de tenis de masă, atât la feminin cât și la masculin.

La Supermoto SOpen, Vlad Neaga este Campionul Național al României în 2016 și câștigător în mai multe turnee internaționale.

La șah avem copii cu rezultate foarte bune și campioni în Top 10 pe țară, prin șahiștii Bogdan Andrada și Juravle Mihnea.

Echipa de fotbal activează în divizia D. Timiș precum și la competiții organizate cu localitățile înfrățite din Ungaria și Serbia. Ne mândrim cu ansmblurile artistice Dumbrăvițeana și Butykos care au obținut diferite premii la festivaluri din țară și din străinătate.

Vă invităm cu drag la Dumbrăvița să ne treceți pragul și să petrecem împreună !