Primăria Dumbrăvița județul Timiș

ZITIŞTE (Serbia)

MUNICIPALITATEA ZITISTE (ŽITIŠTE)

Pozitie, limite dimensiuni

 

Municipalitatea Zitiste este  situată în Districtul Banatului Central. În sud se învecinează cu Zrenjanin, în est cu Secanj, în vest cu Kikinda și la nord cu municipalitatea Nova Crnja și frontiera de stat cu România. În termeni geomorfologici, municipalitatea se află situată, în mare parte, în depresiunea Itebej și o parte mai mică pe loess-ul terasei. Municipalitatea deține mai multe tipuri de teren arabil, cea mai mare parte fiind repezentată de sol negru și cernoziom.

Zitiste are o poziție geografică foarte bună, pentru că prin municipalitate trece drumul internațional care leagă țara noastră cu România, respectiv Zrenjanin de Timișoara. Această municipalitate ocupă locul 16 în Voivodina. Se întinde pe 525 km2, ceea ce reprezintă 2,44% din teritoriul Voivodinei.

Partea centrală a municipiului este traversată de râul Bega (25km) și Stari Begej (28km).

Bega este de altfel, cel mai mare afluent stâng al Tisei din țara noastră. Ca izvor al Stari Begej este considerat Berkseul care izvorăște în apropierea orașului Sintar la 250m altitudine. Râul Bega izvorăște din Munții Poiana Ruscăi de la o înălțime de 1150 m. Deversarea râului Stari Begej în Canalul Dunării (Dunăre-Tisa-Dunăre)  se face la Podului lui Iancu,  iar deversarea râului Bega în DTD este la Klek.

Primarie Opstina Zitiste

Sediul municipalității, începând cu anul 1960 este Zitiste. Municipalitatea se compune din 12 localități: Zitiste, Banatski Dvor, Banatsko Visnjicevo, Banatsko Karadjordjevo, Torak, Medja, Novi Itebej, Ravni Topolovac, Srpski Itebej, Torda, Hetin și Cestereg.

Conform recensământului oficial din anul 2011, în municipiu trăiesc 16841 de locuitori, dintre care 13979 sunt cu reședință,  în cele 6302 gospodării. Vârsta medie este de 43,4 ani. Numărul mediu al membrilor din familie

este de 2,67 persoane.